Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Produktów: 0 0,00 zł

Koszyk jest pusty

Ilość:

Suma: 0,00

Znajdź produkt dla siebie

Aktualności

Skarb z Maroka - argania żelazna

07.05.2019

Argania żelazna, drzewo arganowe, Argania spinosa (L.) Skeels jest endemitem występującym w Maroku. Nigdzie, poza Marokiem, nie udało się wyhodować drzewa arganiowego tak, by owocowało. Rośnie w południowo-zachodniej części kraju, w regionie Souss, między Agadirem, Marrakeszem i Essaouirem oraz w pobliżu Oujda, na terenach obejmujących 700- 800 tys. ha. Dla zrównoważenia złej polityki rolnej, obszar ten został w 1998 r. wpisany na listę rezerwatów chronionej biosfery UNESCO. Jednocześnie wprowadzono w życie wiele projektów wspomagających utrzymanie rezerwatu oraz mających na celu rozszerzenie badań dotyczących właściwości oleju arganowego. Drzewo arganowe jest idealnie przystosowane do ostrego klimatu, suchego i ubogiego w sole mineralne. Korzenie arganii wrastają głęboko (do 30 m!) w poszukiwaniu wody gruntowej, tym samym pomagają rozpulchniać ziemię i zapobiegają erozji, stanowiąc naturalną barierę przeciwko pustynnieniu terenów. Cierniste drzewo dorasta do 10 m wysokości, jego korona ma średnicę do 14 m. Argania żyje i owocuje średnio 150-200 lat, spotykane są okazy około 400-letnie. Na pierwsze owoce trzeba czekać pół wieku. Pień arganii jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa, zjadać ich liście i owoce. Te owoce są dla kóz wielkim przysmakiem. W Maroku często można spotkać ucztujące na arganiach kozy. Owoce arganii są żółte, przypominają spiczastą oliwkę lub śliwkę. Wewnątrz są pestki, tzw. orzechy, niemal 3-krotnie większe od laskowych. W nich z kolei są nasiona, mniejsze od ziarna słonecznika, zawierające olej. Skorupa orzecha arganowego jest 16 razy twardsza od skorupy orzecha laskowego.

Olej z arganii

nazywany jest przez autochtonów ardjan, marokańskie złoto lub migdał Berberów. Rozpoznaje się go po lekko wpadającym w czerwień pomarańczowym zabarwieniu i charakterystycznym, delikatnym orzechowym zapachu. Uzyskiwanie oleju jest bardzo pracochłonne i skomplikowane – do 1 l oleju potrzeba 30 kg nasion i 24 godziny pracy. Zbiory owoców w lipcu, sierpniu i we wrześniu są ciężkie, ze względu na panujące w tym okresie upały. Wielka ilość owoców spada na ziemię w momencie dojrzałości. Ziarna pochodzące z owocu arganowego są zbierane, suszone, następnie opiekane na wolnym ogniu, by w kamiennym młynie ręcznie rozbić ich twardą skorupę. Mus powstający po rozbiciu skorupy jest przy pomocy letniej wody mieszany na pastę, z której zostanie wyciśnięty olej.

W kosmetyce

Olej arganowy nawilża i ujędrnia skórę, działa rewitalizująco, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy trądziku, alergii. Dzięki obecności witaminy E, doskonale chroni komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Jest znakomitym olejkiem do opalania, ponieważ skutecznie chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych, do stosowania po kąpieli słonecznej, gdyż łagodzi podrażnienia i poparzenia skóry. Przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, dojrzałej, alergicznej, trądzikowej i suchej, stosowany także przy chorobach skórnych. Regeneruje naskórek (także przy egzemie, bliznach). Stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną. Jest bardzo dobrym środkiem do masażu ciała. Stosowanie oleju odbudowuje płaszcz hydrolipidowy i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze. Olej arganowy znalazł zastosowanie w kremach pielęgnacyjnych na noc, w produktach przeznaczonych do pielęgnacji okolic oczu i ust, olejkach przeciwsłonecznych, maseczkach. Wykorzystywany jest w produkcji mydeł i szamponów, dodawany do lotionów po goleniu. Stosowany do domowej pielęgnacji. Jako olej do masażu, nadaje skórze jędrność. Blizny pooparzeniowe lub inne przybierają naturalny kolor i spłycają się. Można go stosować do wmasowywania w miejsca pokryte cellulitem, zabieg ten powoduje widoczną poprawę stanu skóry. Wpływa wzmacniająco na włosy i paznokcie. W celu polepszenia kondycji włosów, należy wmasować go w skórę głowy i włosy, pozostawić na minimum pół godziny, następnie zmyć szamponem. Już po kilku zastosowaniach widoczny jest rezultat. Włosy są mocniejsze, grubsze i lśniące. Wmasowany w ręce i w paznokcie naturalny olej arganowy nadaje skórze wilgotność i sprawia, że staje się delikatna. Paznokcie przestają się łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach. Olej nadaje się znakomicie do pielęgnacji ciał niemowląt, zabezpieczając je zwłaszcza przed odparzeniami.

NOWOŚCI - MIODY MANUKA HAPPY VALLEY

09.11.2018

Happy Valley to jeden z najstarszych producentów oryginalnych nowozelandzkich miodów Manuka. Ponad 40 letnie doświadczenie gwarantuje wysoką jakość miodu oraz jego najlepsze, naturalne właściwości. Każda kropla miodu jest zbierana i zamykana w słoiku wyłącznie na terenie Nowej Zelandii.
Happy Valley to firma rodzinna, założona w roku 1975 przez Bena Rawnsleya i jego żonę Dot, a którą po dzień dzisiejszy prowadzą dwie rodziny: Lipcombe's i Harvey's.

Miód z krzewu Manuka Happy Valley UMF® jest w 100% czystym, niezależnie testowanym w akredytowanych laboratoriach produktem. Zawiera wysoki poziom wyjątkowych dla organizmu człowieka, naturalnych składników aktywnych. Produkt w 100% pochodzi z Nowej Zelandii i jest pakowany wyłącznie w miejscu wytwarzania.

Happy Valley jest dumnym członkiem niezależnego stowarzyszenia UMFHA, nadającego certyfikat UMF®. Organizacja UMFHA klasyfikuje aktywność biologiczną miodów Manuka, a certyfikat stosowany jest przez większość producentów w Nowej Zelandii. Jest to najdokładniejsze określenie jakości Manuka. Certyfikację UMF® determinują wyniki badań czterech kluczowych składników: leptosperin, MGO Methylglyoxalu (MG), DHA (Dihydroxyacetone), HMF (Hydroxymethylfurfural).
Żeby uzyskać certyfikat UMF® należy poddać produkt badaniom, a także spełnić rygorystyczne normy jakościowe.

Sprawdź poziom składników aktywnych w Twoim słoiku Happy Valley na stronie www.happyvalley.pl/sprawdz-certyfikat-umf
Po wpisaniu numeru partii na stronie internetowej www.happyvalley.pl/sprawdz-certyfikat-umf , mogą Państwo potwierdzić ilość substancji:
• Leptosperin*
• DHA (Dihydroxyacetone)*
• MG (Methylglyoxal)*
oraz określić poziomu Hydroxymethylfurfuralu (HMF)*, którego prawidłowy poziomu świadczy o tym, że miód nie był zbytnio podgrzewany.

Po wpisaniu numeru partii na stronie internetowej www.happyvalley.pl/sprawdz-certyfikat-umf można zobaczyć certyfikowane wyniki badań laboratoryjnych UMF® dotyczące Twojego słoika.

*Znaczenie parametrów miodów:
• DHA – Substancja określająca wiek miodu, z której pod wpływem różnych procesów powstaje methylglyoxal,
• MG – poziom methylgloaxalu o właściwościach antybakteryjnych,
• Leptosperin – składnik występujący wyłącznie w miodach pochodzących z nektaru z krzewu Manuka
• HMF – czyli ilość produktu powstałego w procesie rozpadu fruktozy obecnej w miodach pod wpływem temperatury (wynik powyżej 40 mg/kg świadczy o tym, że miód został przegrzany lub nieuczciwy przedsiębiorca podgrzał go w celu sztucznego podniesienia poziomu MG)

Poznaj Hashima Forte - pierwszy preparat specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego dla osób z chorobą Hashimoto.

18.04.2018

Wskazania do stosowania

HASHIMA FORTE jest preparatem w kategorii żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych. Należy stosować pod nadzorem lekarza. Nie powinien być stosowany u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Preparat nie powinien być przyjmowany przez osoby niemające określonej choroby, zaburzeń stanu zdrowia lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie. Preparat Hashima Forte stanowi istotne uzupełnienie diety osób z chorobą Hashimoto, jego stosowanie nie zastępuje konwencjonalnej terapii. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem preparatu należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty.

Składniki

Składniki: witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), cynk (glukonian cynku), selen (L-selenometionina), witamina D3 (cholekalcyferol), substancja wypełniająca: maltodekstryna.

Informacja o wartości odżywczej i skład produktu:

Wartość odżywcza1 kapsułka100 g produktu
Wartość energetyczna1,91 kJ / 0,45 kcal953 kJ / 227 kcal
Tłuszcz0 g0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0 g
Węglowodany0,05 g23 g
- w tym cukry0,004 g1,8 g
Białko0 g0 g
Sól0,0003 g0,15 g
Składniki charakteryzujące produkt1 kapsułka100 g produktu
Witamina B120 mg10,00 g
Cynk15 mg7,50 g
Selen200 µg100 mg
Witamina D350 µg (2000 j.m.)25 mg

L-selenometionina: wysoko przyswajalna, organiczna forma selenu, zawarta w preparacie Hashima Forte wykazuje lepszą biodostępność w stosunku do formy nieorganicznej selenu. Istotne dowody naukowe wskazują na istnienie związku przyczynowego pomiędzy rozwojem choroby Hashimoto a stężeniem selenu w surowicy krwi. Selen aktywuje peroksydazę glutationową, która chroni komórki tarczycy przed stresem oksydacyjnym. Niski poziom selenu jest związany z pogorszeniem odpowiedzi immunologicznej. Stosowanie selenu przez okres 3 miesięcy może istotnie wpłynąć na ogólną sprawność organizmu, nastrój i na stan pacjentów w przebiegu choroby Hashimoto, szczególnie u pacjentów z wyjściowo wysokim stężeniem przeciwciał anty-TPO. Korzystny wpływ L- selenometioniny zależy od czasu stosowania (minimalny okres to 3 miesiące, maksymalny to 1 rok).

Witamina D3: wyniki badań klinicznych zrealizowanych wśród pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy potwierdzają niedobór witaminy D3 w surowicy krwi pacjentów z chorobą Hashimoto w stosunku do grupy kontrolnej. Częstość występowania przeciwciał anty-TPO korelowała ze stopniem obniżonego poziomu witaminy D3. Jej dostarczenie wspomaga organizm i może wpłynąć pozytywnie na przebieg choroby Hashimoto, poprzez wpływ na aktywność układu immunologicznego oraz poziom przeciwciał anty-TPO.

Witamina B1: badania kliniczne wskazują na związek pomiędzy niedoborem witaminy B1 a uczuciem zmęczenia obserwowanym w chorobach autoimmunologicznych. Witamina B1 zawarta w preparacie Hashima Forte zmniejsza uczucie zmęczenia towarzyszące chorobie Hashimoto.

Cynk: stężenie cynku w surowicy wpływa na stężenie FT3 - postaci aktywnej hormonów tarczycy. Cynk jest niezbędnym elementem dla aktywności enzymów biorących udział w metabolizmie hormonów, w tym FT3. Efekty cynku na hormony tarczycy dotyczą zarówno syntezy jak też ich działania. Cynk wpływa na czynniki transkrypcyjne regulujące ekspresję hormonów tarczycy.

Sposób użycia i zalecana dzienna porcja

Sposób użycia i zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka 1 raz dziennie po posiłku. Preparat stosować doustnie popijając wodą. Zaleca się stosować preparat przez okres od 3 miesięcy do 1 roku. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.

Ważne informacje

Ważne informacje: preparat Hashima Forte stanowi istotne uzupełnienie diety osób z chorobą Hashimoto, jego stosowanie nie zastępuje konwencjonalnej terapii. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem preparatu należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Niekompletny pod względem odżywczym.

Zawartość opakowania: 30 kapsułek, umieszczonych wraz z ulotką informacyjną w opakowaniu. Masa netto: 6 g (30 kapsułek po 200 mg).

Krzem Organiczny!

28.12.2017

W naszej ofercie również posiadamy krzem Organiczny o najwyższym stężeniu 2500mg/litr, który jest też wzbogacony glukozaminą i chondrointyną, co wpływa na lepszą elastyczność ścięgien i mięśni, mocniejsze kości i stawy oraz lepsza odporność. Krzem poprawia również kondycję skóry jak i zachowuje młodzieńczy wygląd

Polub Zielarnia Grochów i bądź z nami na bieżąco!

MyVita Witamina C

28.12.2017

Witamina C (kwas l-askorbinowy) jest najważniejsza z punktu widzenia funkcjonowania układu odpornościowego.
Stosowana profilaktycznie utrzymuje układ immunologiczny w gotowości, przyspiesza powrót do zdrowia.

W naszej ofercie znajdują się również witaminy C (w proszku, kapsułkach i tabletkach) innych producentów.

Witryna stworzona na platformie